Yakisugi (焼杉)

I oppstarten forkulla vi noe kledning fra familiegården til Ola Ravn i Hasselvika, men da hadde vi ikke nok til å kle alle husveggene. Derfor kjøpte vi på fredag mer kledning hos Sunnset sag. På lørdag kunne vi fortsette med yakisugi (焼杉).

På gårdssag og henter kledning til minihuset #villved

A post shared by @ villravn on

Hva er yakisugi (焼杉)?

Yakisugi (焼杉) er en japansk håndverkstradisjon som går ut på å forkulle treverk for å gi det lengre holdbarhet og for å gjøre det mindre brennbart. Yaki (焼) betyr å brenne. Sugi (杉) betyr japanseder. Metoden er også kjent som shō sugi ban (焼杉板). På norsk kaller vi den karbonisering eller forkulling av treverk. Dette beskytter treverket mot råtesopp og insekter ved at det hjelper til å suge ut fukt og ved at det gjør overflata basisk. Tradisjonelt har forkulling blitt utført på seder eller lerk. Vi har imidlertid brukt malmfuru og gran. Både lerk og seder er jo i furufamilien, og til tross for at det ikke har vært tradisjon for det tror vi at metoden vil ha noe av den samme effekten på gran.

Hvordan utføres det?

Det finnes flere måter å forkulle treverk på. Den vanligste måten er å bruke en propanbrenner med ei blåselampe. Den tradisjonelle måten er å klemme sammen tre bord i et triangel ved bruk av kjetting, sette dem på høykant og fyre opp med avispapir i bunn. Da oppstår det en eksplosiv brann på innsida av dette triangelet. Når treverket er forkulla løsnes kjettingen før bordene kjøles ned. Vi gikk verken for den vanligste måten eller for den tradisjonelle måten. Nei, vi tente et langbål som vi trakk bordene igjennom. Vår måte hadde den fordelen at vi fikk benytta oss av spon og avkapp. Dessuten var det kjempegodt med bålmat etterpå. Se timelapse.På huset vårt monterer vi kledninga ubehandla og lar den stå ei stund i vær og vind. Til sommeren kommer vi til å vurdere om vi skal børste og olje treverket, noe som eventuelt vil beskytte det og forhindre sot.

Sot i ansiktet etter forkulling av treverk.