Røyk i pipa.

Vi har tilbragt våre første netter inne i minihuset, liggende på gulvet foran den nyinstallerte ovnen som blir vår primære varmekilde. Det har vært røyk i pipa allerede, men da fyrte vi for kråka. Trefiberisolasjonen er bare så vidt påbegynt.

Ved ovnen samles vi.

Ettersom minihuset vi bygger på Svartlamon ikke blir tilkopla strømnettet er vi nødt til å tenke annerledes på flere områder. Til matlaging og oppvarming av regnvann skal vi bruke propangass, men en vedovn måtte jo huset også ha. Vi hadde falt for Jøtul F 145 S – en reintbrennende ovn i støpejern med varmelagrende klebersteinplater utapå. Denne har en yteevne på 4,5 kilowatt (mer enn nok til å varme opp vårt lille hus), og takka være klebersteinplatene får vi stabil romtemperatur i flere timer etter at de siste flammene slukner.

Ola Ravn i døråpninga før vi fikk røyk i pipa.

Ola Ravn og en nabo med navn Vegard brukte en arbeidsdag på å hente og så installere ovnen med pipe. Lurer du på hva jeg styrer med i samme timelapse? Jeg putter Hunton Nativo trefiberisolasjonsplater inn på små områder hvor det er umulig å komme til ved innblåsing. Først om noen uker, når all trefiberisolasjonen er blåst inn, vil huset holde på varmen fra ovnen. Likevel inviterte vi noen svartlamonitter til offisiell opptenning etter arbeidsdagen og et nabolagsmøte, fordi det er koselig og fordi markering av delmål bidrar til å dytte oss videre.Første natt i huset.

Den natta sov vi inne i huset for første gang. Vi tok med puter og dyne fra campingvogna til gulvet foran den nyinstallerte ovnen som vist i timelapse. Når huset står ferdig er dette stuegulvet, men på samme måte som bålet var det naturlige samlingspunktet i Lavvola er ovnen det naturlige samlingspunktet i et ellers uinnreda hus. Ola Ravn tok et stemningsbilde som han la ut på Instagram. Det ble enda ei natt ved ovnen før vi tok med oss putene og dyna tilbake til campingvogna. Neste gang vi sover inne i huset blir det vel oppe på soverommet.