På verkstedet i sprengkulda.

Sprengkulda kom som meldt i forrige uke, og vi har skjønt at noen er bekymra for oss. De skal vite at vi har det bra. I campingvogna som vi bor i under byggeperioden har vi elektrisk ovn, propanovn og hverandre. Med tanke på framgangen i husbygginga har vi jobba mest mulig inne på verkstedet under sprengkulda. Her var det nok å gjøre.

Sjøllaga vinduer!

Som tidligere nevnt er huset utforma for gjenbruk av vinduer fra en renovasjonsjobb Ola Ravn gjorde i fjor. På kjøkkenet utforma vi veggen mot Biskop Grimkjells gate med to store vinduer og to små vinduer.  De store vinduene har vi ikke gjort noe særlig med ennå. Tanken er å skrape, pusse og male dem til sommeren. De små vinduene hadde vi bare glass til, så Ola Ravn bretta opp ermene og laga to vinduer fra bunnen av – med unntak av glass, da. Hvem gjør sånt? Jo, mannen min! Se vår fengende timelapse.Hva tenker Ola Ravn på når han skal lage vindu?

Når man skal lage vinduer er materialkvalitet kjempeviktig for å få god holdbarhet. Tradisjonelt er det ofte brukt malmfuru eller aldersved av gran til dette. Malmfuru er en betegnelse på deler av et furutre som har impregnert seg sjøl med harpiks. Denne prosessen skjer naturlig når furua slutter å vokse. Da trenger furua mindre næring og begynner å skille ut harpiks i kjernen. Over tid vil nesten hele furua bli fylt med harpiks. Aldersved av gran kommer fra gamle, seintvoksende grantrær. Helst skal det være under to millimeter mellom årringene. Ola Ravn var usikker på om malmfuru eller aldersved av gran er mest velegna for å lage vindu. Fordi begge har sine særegne kvaliteter lagde han et vindu i hver sort. Over de neste femti årene vil vi muligens se om det er et av vinduene som holder seg bedre enn det andre.

Viduene er laga ved bruk av tradisjonelle teknikker. For å få satt sammen de sidene i vinduet laga Ola Ravn svalehaleskjøter og limte i hjørnene. Dette er en godt utprøvd teknikk som gir solide sammenføyninger. Deretter skjærte han ut spor til ulike deler i vinduet – glass, blekk og hengsler – samt spor for å avlede vann. Vinduene ble pussa og malt med linoljemaling. Linoljemaling har bittesmå molekyler med god inntregningsevne i treverket. Linoljemalingen er dessuten fordelaktig på treverk fordi den puster. Det vil si at når treverket blir fuktig slippes fukta ut. Moderne maling har helt andre egenskaper og mye av det er helt tett. Om du da får vann bak laget med maling vil ikke fukta komme ut, noe som kan gi grobunn for råtevekst.

Et innlegg delt av @villravn

Etter at vinduene var ferdigstilt ble Ola Ravn pjusk, så nå ligger han i senga og ser film på smarttelefonen sin. Det er riktig å slappe av når kroppen ber om det, sier jeg. Vi har innsett at vi kanskje ikke blir ferdig med huset i april, men det får så være. God bedring, kjære byggmester.