Ingen fest er som mønsåskanne.

Denne uka har vært utrolig. Senen som vi hadde bygd ble fort til et hus. Allerede på tirsdag hadde vi mønsåskanne. Rammekonstruksjonen er så å si ferdig, men huset er nok ikke innflyttingsklart ennå. Vi inviterer til flere seine tirsdagskvelder.

Ola Ravn og Emil innafor rammekonstruksjonen.

Mønsåskanne på Ramp.

Tenk det. Vi la undergulvet like før forrige helg og allerede på ukas andre dag var mønsåsen oppe! Mønsåsen er den aller øverste bjelken på huset. Det betyr at rammekonstruksjon er så å si ferdig. Fra gammelt av ble dette markert ved at byggherren arrangerte en fest kalt mønsåskanne for bygningsarbeiderne. Vår versjon av ei mønsåskanne ble at Ola Ravn kjøpte øl på Ramp til dem som var med oss klokka ni på tirsdagskvelden. Etter det har vi snekra, spikra og stifta. Trefiberplater plasseres nå i vegger og tak akkurat som i gulvet. På vår YouTube-kanal har vi lasta opp timelapse. Mønsåskanna er inkludert. Du kan se det hele her:Seine tirsdagskvelder.

Hver tirsdag holder vi på til seint på kvelden for at også de som er opptatt på dagtid skal kunne være med. Jeg er overvelda av hvor mange som stiller opp da og ellers. Noen har Ola Ravn eller jeg kjent hele livet. Andre var fremmede for oss fram til nylig. Noen er naboer eller forbipasserende. Andre tar turen til Svartlamon ens ærend. Noen bidrar i de tunge løftene. Andre serverer hjemmelaga mat og drikke. Ingen forhåndskunnskaper er påkrevd. For å illustrere dette deler jeg en kort videosnutt som Laura tok da jeg prøvde å bruke en drill for første gang. Det viste seg at den sto i revers. OUÆ!Jeg kan rapportere om at jeg fikk greie på den drillen der etter hvert. Gjennom husbygginga tilegner jeg meg en masse praktiske ferdigheter som jeg mangler fra før. Det skjer sakte men sikkert. Heldigvis er Ola Ravn som regel veldig tålmodig og god med snekkerfrua.