Hektisk oppstart.

Endelig fant jeg tid til å skrive et innlegg! Oppstarten på prosjekt (Hjelp!) Vi bygger oss et minihus! ble et res for å få grunnarbeidet ferdig til dagen vi venta materialleveranse. Uten hjelp fra gode venner ville vi ikke klart det. Jeg skal ta dere gjennom alt som har skjedd hittil.

Tomta vi leier på foreløpig hvite Svartlamon.

Vår venn Emil har vært med oss hele veien. Han begynner å jobbe som lege i Namsos rundt 1. mars og tilbydde seg å være håndlanger mens han ennå er i Trondheim. Det setter vi pris på. Emil er en nevenyttig kar som tar ansvar for helse, miljø og sikkerhet på byggeplassen. Allerede på den første arbeidsdagen i det nye året reiste han ut til Hasselvika sammen med Ola Ravn for å hente kledning fra familiegården der. Gjenbruk er kult både fordi det gir god utnyttelse av ressurser og fordi det gir nytt liv til noe gammelt. Kledninga og pålene til fundamentet forkulla vi over et bål hjemme på tomta. Slik karbonisering forhindrer soppvekst og dessuten synes vi at brentkleding ser fryktelig bra ut.

Emil på familiegården til Ola Ravn i Hasselvika.
Kledninga som gjenbrukes.
En forkulla påle og brenning av kledning.

Tele til besvær.

Ettersom tomta vi leier ligger høyere enn asfalten på ReMidaplassen og helt inntil jernbanen ble vi enige med Svartlamon boligstiftelse om at vi skulle senke den. Til det krevdes en minigraver og noen som kan å bruke den – Ketil! Han sa ja, og vi leide en minigraver fra Trondheim Maskinutleie nede i Strandveien. Det var bare ett problem: tjue centimeter djup tele. Akkurat under plassen hvor vi hadde tent bål kom minigraveren igjennom. Overalt ellers var grunnen frossen. Jeg var sjøl vitne til et par desperate forsøk, og etter at Ketil gikk hjem prøvde Ola Ravn seg med ei rippertann som han fikk tak i. Før midnatt måtte han imidlertid innse at vi var nødt til å bruke varmekabler og foliematter. Dette stresser budsjettet vårt, men vi måtte sette i gang grunnarbeidet for å få det ferdig til dagen vi venta materialleveranse.

Desperate forsøk på å grave igjennom tele.
Varmekabler lagt ut over hele tomta.

Annet enn grunnarbeid.

Mens varmekablene dura arbeida vi inne på verkstedet, så nå har vi kommet et stykke på vei med vindusrestaureringa. Hengsler og beslag har blitt kokt i grønnsåpe og deretter børsta. Vinduene er skrapa og pussa, og vi har malt grunnstrøket på dem. Vi har også laga våre egne treplugger med hjelp fra Ragnar. Videre gjorde vi klart tingene som skulle graves ned i bakken. En tank som rommer tusen liter kjøpte vi brukt fra en bekjent. Den ble vaska skikkelig på et bilverksted i nærheten sånn at det er greit å bruke den til vann. Vi skaffa ei isoporeske til å å ha rundt den, vi fikk pukkstein, og vi fant rør som vi kunne bruke til vårt separate vannanlegg.

Hengsler og beslag til vindu.
Vinduskarm under skraping.
Sjøllaga treplugger.
Bruktkjøp fra en bekjent.
Vårt separate vannanlegg.

Oppstart på nytt.

Etter et døgn med varmekabler og foliematter på tomta var det tid for grunnarbeid igjen. Denne gangen ble det suksess! Både Ketil og Yahya som er tidligere kollegaer av Ola Ravn bidro mye til å senke tomta i helga. Vi trodde at vi kom til å være forlatt til oss sjøl på søndagen, men plutselig dukka Simen opp som sendt fra himmelen. Simen er anleggsgartner og hjalp oss gjerne på søndag. Vi senka rør og vanntank ned i bakken og fikk på plass fundamentet med de forkulla pålene. Dermed var vi i rute til materialleveransen på mandag, og søndagskvelden sto til vår disposisjon. Gjett om vi tok på oss noe annet enn arbeidsklær og spiste ute med venner på Taqueros i Mellomveien, da. Ja, det gjorde vi.

Rør med pukk i bakken.
Nedgraving av vanntanken.
Fundamentet på plass.

På mandag kom materialleveransen fra Hunton som bestilt. Det er nå moroa starter, sier byggmester Hassel. I dag er han i full sving sammen med Emil og Tony som skal hjelpe til framover. Har også du lyst til å snekre med oss? Finn den lukka gruppa Minihusets hjelpere på Facebook. Ingen forespørsler om medlemskap avvises. Vi er svært takknemlige for all hjelpa vi får.

Materialleveranse fra Hunton.